DIN SÖKRUTA PÅ MIN BLOGG :

Anpassad sökning

söndag 19 juni 2011

Gron Taxi, lite dyrare att aka men bra om man vill ta sig fram pa besvarliga strackor.






 

 Pa bilden ser ni tva slags taxibilar som man kan aka med.
Den grona ar lite dyrare men tar med en hal del som man kan 
behova om man vill handal lite storre grejer, som mindre mobler, stolar med mera och dessutom tar sig de har bilarna fram pa i stort sett alla vagar , som ar i det bedrovligaste tankbara skick efter regnsasongens skador.


Under regnperioden kan det regna helt omattligt och vagarna som for det mesta ar sandvagar blir har och dar till sjoar med stora djupa hal i och da ar de grona taxibilarna utmarkta att fardas med.


Aven de gula taxibilarna , har bra stotdampare och klarar aven de en hel del av dessa vagar.


De gula taxibilarna kan man ta utmed vagarna och vissa av de tar flera olika passagerare, som ska utmed samma stracka och da far man betala en viss summa , som man delar med flera i bilen. 

Nar man ropar efter en gul taxi efter vagen, kanman hojta vart man ska och ar det andra som ska at samma hall, sa stannar taxin och plockar upp en.


Ar det daremot en taxi som man vill aka sjalvi , sa stannar den helt enkelt inte alls, utan kor bara vidare dit man vill att den ska.


Sedan finns det ocksa "bussar " man kan aka med och det ar oftast vanliga folvagnsbussar, med flera saten i och de brukar stanna pa bestamda platser men utan nagra skyltar som talar om att det ar en " busshallplats ".


Nar de stannar, brukar det hanga ut nagon fran oppningen i dorren dar man kliver in pa "bussen " och da vet man att det ar en buss som man kan aka med.


Man kollar bara vart den ska och ska den efter samma rutt, som man sjalv ar pa vag ut efter sa hoppar man in och det brukar inte kosta mer and ca 5-10 dalasi att aka dessa bussar.


Enda nackdelen med de, ar att de oftast enbart trafikerar de asfalterade vagarna, som inte gar in i omradena med sandvagar, sa dar far  man hoppa av och antingen ga dit man ska eller ta en gul taxi i stallet.


Ar man vit far man betala mycket mer an om man ar svart.
Alla vita betraktas som rika av den gambiska befolkningen och dar utnyttjar man maximalt, sa langt det gar.


Man kan inte bara lyfta telefonen och bestalla en taxi har, om man inte bor i huvudstaden, forstas, som har vagnamn pa alla gator.
Det finns det inte utanfor staden utom pa de stora asfalterade vagarna.

Man far ga till en av de for att hamta sin taxi eller sa har man tur att aka med nagon taxichauffor som ar trevlig och kan be att fa deras telefonnummer for att ringa och bestalla en taxi direkt genom de och da kommer samma chauffor och hamtar en dar man bor, sa det kan vara en losning pa ett annars jobbigt problem, nar man hyr in sig i en  "vanlig compound " mitt bland lokalbefolkningen.



Tyvarr kan jag inte lagga in enbild pa folkvagnsbussen, da det tydligen bara gar att lagga in en enda bild i taget for ett inlagg at gangen men jag kan lagga till ett inlagg till och se om det gar att visa en bild pa bussen med.


En av de stora asfalterade vagarna har i Gambia, har blivit namngiven med den svensk, so startade upp turismen till Gambia, for manga ar sedan.
Den vagen heter i dag, Bertil Hardings Street och loper utmed kusten, bland annat forbi Kololi, dar vi bodde i och utefter Senegambia, som ar ett orade med bade strand hotell och butiker, samt matstallen och en jatte stor fin marknadspalts, som kallas for Craftmarket och dar man kan kopa allt som gamier gjort sjalva, fran smycken, tra arbeten till afrikanska klader, som man kan fa uppsydda till rimliga priser av sommerskor som ocksa finns har pa marknadsplatsen. Har finn aven en man , som sitter och vaver tyger som han sedan saljer.


Den marknaden ar val vard ett besok och det finns hur mycket som helst att kopa dar och titta pa.

Det var lite mer om vardagen i Gambia och hur det ar att leva har med.

Hoppas att ni har nagon behallning av det jag skriver om Gambia.

Jo , det finns nagot som jag vill varna er for och det ar nar man stoter pa nagon, som sager till en, att " de dar bulorna du har fatt pa armar och ben, inte ar myggbett, utan Sasula bett . " 



Da ar det dags att dra oronen at sig, for det finns inget sadant och nar jag fragade pa apoteket dar nere, sa hade de ingen aning om vad jag pratade om, sa det ar en bluff och de som utnyttjar det de kallar for " Sasula bett ", ar manga .


Ni kommer att bli erbjudna att kopa mediciner,  " mycket billigt  " genom dessa som dessa filurer, forsoker att skinna er pa, sa se det som en varning ,
for det finns inget som heter sa alls och som turist vet man inte allt heller och det ar latt att bli lurad av dessa   " hjalpsamma " manniskor, som ar sa bekymrade och sager att de har betten ar farliga och kan ga in i blodet och stalla till en massa elande.


Harman dessutom planer pa att resa ner till Gambia, sa finns det ett forum, som heter Travelpix, Gambia (finns aven forum dar pa Travelpix, om man ska till andra lander med), dar man kan dela erfarenheter och fa goda rad fran andra som arit dar tidigare och manga som regelbundet reser ner till Gambia.


HAR; kan ni klicka, sa kommer ni till forumet men jag tror att ni maste registrera er for att fa fraga och anvanda er av forumet.

Det var allt for denna gang men skot om er och ha en trevlig sondag.

Kram Maritha.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

VÄDER NYHETERNA

Min Gästbok / My Guestbook