DIN SÖKRUTA PÅ MIN BLOGG :

Anpassad sökning

lördag 23 april 2011

GLAD PASK PA ER ALLA MEN...

...vet ni vad det ar ni stoppar i era magar, fran paskagget ???Det har finns i vart godis :

"Råd och röns test: Det här innehåller ditt godis

  Skumsvampar: Innehåller inte mindre än fyra olika sorters socker, som ligger som på ett pärlband efter varandra högst upp i ingredienslistan; socker, glukosfruktossirap, glukossirap och invertsockersirap. Innehåller dessutom gelatin från svin, färgämne och ett kontroversiellt ytbehandlingsmedel, karnaubavax, som du kan läsa mer om i Råd & Rön 1/2011.
Sura Bubbliz: Innehåller glukossirap, socker, vatten och gelatin från svin. Även denna godisbit är färgad med E 120. Surheten kommer från citronsyra, E 330, ett ämne som är helt ofarligt. Kanske kan det vara spännande att veta att det framställs genom att till exempel melass eller glukos jäses med mögelsvampar.
Bumlingar blåbär: De syrligt söta bumlingarna innehåller förutom socker och citronsyra även bikarbonat (samma ingrediens som finns i vanligt bakpulver), salt och aromer. Dessutom är den en färgcocktail av E120 (karminsyra), E131 (patentblått, som inte har några kända hälsoeffekter men som är förbjudet i Australien och Nya Zeeland), E153 (vegetabiliskt kol) och E162 (rödbetsrött).
Pepparflaska lakrits: Förutom socker och majsstärkelse innehåller den här lakritssorten även salmiak och lakritspulver, naturidentiska aromer och färgämnet E 153. Eftersom lakrits kan påverka saltbalansen i kroppen bör personer med högt blodtryck undvika att äta alltför mycket lakrits.
Choklad: Det mest populära godiset i Sverige. Tyvärr innehåller mjölkchokladen bland plockgodiset sällan särskilt mycket choklad. Främsta ingrediensen är fortfarande socker, och därefter kommer fett. I många sorter är fettet inte av särskilt bra kvalitet, ofta mättat fett och palmolja.
Naturgodis: Yoghurtdragerad frukt och nötter låter nyttigare än vanligt godis, men det är bara skenbart. ”Yoghurten” är vit choklad som smaksatts med yoghurtarom.
Ferraribilar: Här kommer gelatinet från nötkreatur, och för den röda färgen har färgämnet E 120 (karminsyra) smugit sig in. Det är ett extrakt från torkade honor av kochenillsköldlusen. Ämnet har rapporterats orsaka allergiska reaktioner som anafylaktisk chock, nässelfeber, astma och svullnader. Nästan allt rosa, rött eller lila godis innehåller detta färgämne.
Källa: Annika Berge, Råd & Rön "


Ganska ackligt, eller hur ???
Men vad gor man inte for den goda sakens skull =)

Laste den har artikeln i Aftonbaldet, fran i dag och kande hur det sa tvarstopp i magen av att lasa innehallet =(

"Äckel i ägget

Det här finns i ditt påskgodis

Socker, härdat fett, gelatin från svinsvålar och färg från krossade insekter – Råd & Rön har synat vad som gömmer sig i påskäggets godis.
Vi svenskar äter 17 kg godis per person och år. Mest äter vi kring påsk – då vi stoppar i oss dubbelt så mycket som under en vanlig vecka.
Nu har Råd & Rön granskat vad det är vi egentligen får i oss. "

Las resten av artikeln HAR.

Eller sa kanske ni ska vanta med att lasa nagot av det har, till efter att ni har tomt aggen pa godiset =)

Ha en mycket GLAD PASK och njut av den goa varmen ni har fatt in i landet nu.

Kram Maritha. Inga kommentarer:

Bloggarkiv

VÄDER NYHETERNA

Min Gästbok / My Guestbook