DIN SÖKRUTA PÅ MIN BLOGG :

Anpassad sökning

tisdag 18 oktober 2011

BRÖSTCANCER HOS KVINNOR, FÅR VÄNTA TILLS VÅRDEN HAR TID.

Läste om hur man låter kvinnor med bröstcancer, vänta på behandlingen.

Det är ett tråkigt fakta, som gör att man kanske kommer in under behandling för sent.
Fakta om bröstcancer kan ni läsa om här nedanför och som Cancerfonden sammanställt.


" Bröstcancer

Bröstcancer drabbar framför allt medelålders och äldre kvinnor. Medianåldern för insjuknande är 64 år. Färre än fem procent är under 40 år. Totalt ställs omkring 50 000 cancerdiagnoser varje år i Sverige. Av dessa är drygt 7 000 bröst­cancerdiagnoser.
Omkring en fjärdedel av all cancer hos kvinnor är bröstcancer, som därmed är kvinnans vanligaste cancersjukdom. Mellan 15 och 20 kvinnor insjuknar varje dag. Män kan också få bröstcancer även om det är ovanligt.
Bröstcancer behandlas främst med kirurgi (operation). Andra vanliga behandlingar är strålbehandling, hormonell behandling och cytostatikabehadnling som ges för att minska risken att sjukdomen kommer tillbaka.
Källa: Cancerfonden  "

 Så här såg det ut i artikeln,

" ”Kvinnor med cancer får vänta alltför länge på behandling”

Publicerad 2011-10-17 00:50
Vid misstanke om bröstcancer är landstingen snabba att ta prover och lämna besked om sjukdom till den som drabbats. Men sedan blir det sämre. Snabb behandling är viktig för chansen att överleva, men för en majoritet av landstingen tar det mer än två veckor från diagnos till behandling. Nu måste landstingen åtgärda de långa väntetiderna, skriver Cancerfonden och Cancer specialister.   "

Hela artikeln ur dagens DN debatt, Dagens Nyheter, HÄR.

Varför ska det vara så ?
Jag hoppas att det kommer att bli förändringar inom vården.

Alla kvinnor har rätt att få komma under behandling så snart det bara går, innan det gått så långt att det har blivit för sent.


Ha det så gott och en fortsatt trevlig tisdagskväll.


Kram Maritha.

5 kommentarer:

drifter sa...

Alla som har diagnos cancer har rätt till att komma i behandling i tid.
Men den absolut mest prioiterade gruppen är bröstcancergruppen.

Prostatagruppen får vänta den dubbla tiden innan behandling.

Så ser det ut och har gjort så i många år

Kolla fakta

MS/Maritha sa...

Hej Drifter! Tack för din kommentar. Du fär gärna hänvisa till de fakta du har, eftersom att jag å min sida gör min inlägg efter det jag ser i artikeln. Skriv gärna ner en länk adress, så kan både jag och andra själva kolla upp sanningshalten i både artikeln och det du hittat dina uppgifter i. Trist att man i så fall i låter prostata cancer få samma prioritet som bröstcancer. Maritha.

MS/Maritha sa...

Hej Igen =) Det blev lite fel i slutänden av min kommentar =( Det skulle ha stått att "det är trist att man INTE prioriterar prostatacancer på samma sätt som bröstcancer". Maritha.

drifter sa...

http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2011/2011-8-1/Sidor/default.aspx

hej här är en länk om väntetider

77700 träffar på google om prostatacancer

5 010 000 på bröstcancer

dödsfall prostatac.2500 per år
dödsfall bröstc. 1500 per år

Tack vare rosa bandet får bröstcancer mycket pengar jättebra och bra jobbat , men visst är ni kvinnor en focuserad grupp, inte avundsjuk men bara trött

MS/Maritha sa...

Hej Drifter och ett stort tack för att du lade in en länk till mig/oss. Det var väldigt uppskattat. Det är mycket sorgligt att prostatacancer ska behöva vänta så länge innan de får hjälp.Det borde absolut inte få vara någon skillnad. Jag är glad att höra att du inte själv är drabbad men förstår att du ändå är trött för att det är så här och det kan även jag känna när jag läser dessa fakta.
Jag hoppas att du inte ska behöva drabbas av cancer heller i framtiden. Ha det så gott, kram Maritha.

Bloggarkiv

VÄDER NYHETERNA

Min Gästbok / My Guestbook