DIN SÖKRUTA PÅ MIN BLOGG :

Anpassad sökning

måndag 24 augusti 2009

Att burka eller inte burka......det är frågan, som Hamlet kanske skulle ha sagt.
Jag har så många gånger haft funderingar på dessa kvinnor som kommer från länder där man skall bära huvudbonad av det ena eller andra slaget.
Jag är inte rasist och kommer inte heller att bli det, då jag vet bättre än så.
Att jag funderar över dessa ting har mer att göra med det förtryck som dessa kvinnor är uppväxta med och varför det skall vara tillåtet att fortsätta förtrycket sedan man kommit till vårt land.

Jag är emot allt slags förtryck och det gäller i alla slags situationer.
Det som känns väldigt avigt, är att vi kvinnor som fötts här i Sverige, faktiskt levde under liknande förhållanden, när min mormors mor växte upp. Då hade inte kvinnor rätt att rösta, rätt att ärva och rätt att bestämma över sig själv.
År 1921 fick vi kvinnlig rösträtt här i Sverige.
Rösträtt saknade den som inte fullgjort värnplikten, var förklarad omyndig, var satt i konkurs, var varaktigt försörjd av fattigvården eller som dömts enligt brottsbalken att förlora sin rösträtt.

VILDÄPPLEN, UPPVÄXTA I FRIHET.

Att ha religionsfrihet är helt rätt, tycker jag men det innefattar ju inte att man bär slöja eller ännu mer kränkande, "vill" bära burka.
Jag tycker att vi har kommit ganska långt i vår egen kamp för kvinnor här i Sverige och upplever det som att vi tycker att det är OK att andra människor från andra länder ska få förtrycka sina kvinnor här i vårt land.
Det är fel, helt fel och det blir oxå kännbart för oss som kämpat för att få vår ställning som fria kvinnor.
En kvinna med slöja sa, att det var frivilligt som hon bar den ? Utan männen skulle inte dessa kvinnor bära slöjor och alltså är det en underlig frivillighet man pratar om. Faktiskt ser jag det som ett annat sätt att säga att de är ett så kallat tvång. Jag har försökt att följa de dokumentärer och artiklar som rör detta och kommer i samtliga fall fram till att det är männen som styr den här frågan. Det gör mig väldigt ledsen och som svensk kvinna kan jag oxå uppleva att det är till viss del kränkande mot oss svenska kvinnor, som slagits för att nå dit vi nu är.
Det är så galet att vår regering och riksdag har tagit detta beslut att tillåta dessa slöjor och i vissa fall burkor, som ett sätt att släta över mäns svagheter och dåliga omdömen.
Frihetsvisan, skriven 1439 i Strängnäs, av Biskop Tomas.
"Frihet är det bästa ting, som sökas kan all världen kring".

Tyck gärna till om du har åsikter om det jag skriver =) Det skulle jag uppskatta mycket.
Tlls nästa gång vi ses får ni ha det så gott.

Kram Maritha.

4 kommentarer:

Jess sa...

SV: Tack så mycket! Bra skrivet detta tycker jag förresten :)

MS / Maritha sa...

Tack själv för din kommentar. Visst är det viktigt att dessa kvinnor bakom sina slöjor måste få komma ur sina bortträngda vrår. Varken de eller deras män mår särskilt bra av den här kultur krocken mellan våra olika sätt att leva.

Helena sa...

sv: tack så mkt! Jag brukar gå in på http://www.thehungersite.com och klicka för välgörenhet. Håller med dig om att man nog mår bäst av att ha "lagom" med pengar så att man klarar sig men också så man kan unna sig ibland. Har gått arbetslös i ett halvår så jag längtar efter att få va egenförsörjande och kunna ta hand om mig själv, sen vill jag ju inte leva i överflöd.

Det är för övrigt en intressant debatt som pågår om burka- och slöjanvändandet nu och jag är kluven. Att förbjuda burkan skulle bara ge männen fördel då de lagligen kan hålla kvinnorna hemma eftersom de inte får visa sig i burka, men det är absolut ett förtryck att acceptera burkan (i de fall som det inte är självvalt, vilket är svårt att urskilja när fallet är så).

Det är ingen lätt fråga det där, men jag tycker att jämställdhet alltid ska överställas religionsfrihet. Men det är bara min åsikt.

Ha en bra dag! =)

MS / Maritha sa...

Hej Helena !
Tack för din kommentar. Jag tycker att det är himla bra att man kan hjälpa andra utan att man har en massa pengar att bidra med. Jag har flera stycken, som jag besöker varje dag och då är det en eller flera sponsorer som betalar "åt mig" i stället och på så sätt gör det ändå skillnad för de som inte har så att de klarar sig själva. Även sidor där man klickar för att hjälpa djur och regnskog mm är oxå sidor jag besöker, dagligen.
Jag tycker oxå att disskusionen slöja/burka är intressant och det ligger en hel del i det du säger om att män kan hålla sina kvinnor hemma om de inte skulle få bära slöja/burka. =(
Ha det så gott och en fortsatt skön vecka.
Kram Maritha.

Bloggarkiv

VÄDER NYHETERNA

Min Gästbok / My Guestbook