DIN SÖKRUTA PÅ MIN BLOGG :

Anpassad sökning

fredag 8 mars 2013

BLOMMORNAS BETYDELSE, BLOMSTERSPRÅKET...

... kan vara bra att känna till om du vill ge bort blommor till någon du känner.

"Blommornas symboliska betydelse

Rosor
Rosor har haft en tydlig symbolisk betydelse ända sedan antiken. Om du köper röda rosor till någon du känner, så är det en symbol för kärlek. Denna kärlek kan både vara ljuv och smärtsam. Detta eftersom rosen på samma gång är vacker och lätt att sticka sig på.
På blomsterspråk betyder sju röda rosor ”Jag älskar dig”. En ros symboliserar också jungfru Marias oskuld. Det är en av anledningarna till att den blivit en mycket populär blomma i brudbuketter.
Färgen gul på rosor används vid begravningar, men kan även representera vänskap.
Ger du någon en orange ros så betyder det att du är stolt över personen ifråga.
Svarta rosor är symbol för en kärlek som aldrig kan bli manifesterade. I regel ses svarta rosor som ett dåligt omen.
Väljer du att ge bort blåa rosor så står dessa för hopp om nya möjligheter. Vita rosor, och andra vita blommor generellt, symboliserar att givaren tror på mottagarens renhet.

Tulpaner
Tulpaner symboliserar vårens ankomst. Förr i tiden förekom det att hovdamer använde sig av tulpaner för att dekorera sina urringade klänningar. I detta fall utgjorde tulpanen en symbol för äkta rikedom. Tulpanen kan också betyda evig vänskap. Dessa sköna och stundom sällsynta blommor har under många århundraden varit hett eftertraktade. Idag finns det omkring 100 olika arter av tulpaner. Trädgårdstulpanen kom från det Osmanska riket till västra Europa på 1500-talet.

Ringblomman

Ringblommans symbolik är tätt förknippad med varaktig kärlek. Därför är det på vissa ställen i världen, däribland England, vanligt före kommande med ringblommor i brudbuketter. Ringblommor kunde också odlas och dess tillväxt var en indikation på i vilken utsträckning som kärleken frodades. I Jämtland var det tidigare vanligt att man odlade ringblommor, varpå man torkade och pulveriserade dessa.
Därefter smugglades pulvret ner i den mat och dryck som objektet för åtrå konsumerade. I sydöstra Europa har ringblommor används för att förhindra män att vara otrogna. Om man grävde upp den jord där mannen gått och fann ringblommor i den, så var detta ett tydligt tecken på att mannen sökt sig till andra kvinnor.

Krysantemum

I den kinesiska kulturen intar krysantemum en central ställning. Blomman förekommer både som trädgårdsdekoration och i matlagningen. ”Chu hua” som den heter på kinesiska symboliserar höstens intåg. I regel blommar krysantemum då den sista skörden har bärgats.

Afodill   Afodill, eller Dödslilja som blomman också kallas, såg av de antika grekerna som en symbol för dödsriket. Deras uppfattning var att Hades var täckt med Afodill. Enligt den grekiske filosofen och naturforskaren Teofrastos så var Afodill välsmakande om den stektes.


Vallmo  
Vallmo tillhör ett mycket gammalt släkte. Faktum är att vallmo odlades redan hela 5 000 år f.Kr i Mesopotamien. Vallmo intar en central plats i den grekiska mytologin, där den förknippades med fruktbarhets- och skördegudinnan Demeter. Om det växte mycket vallmoblommor på ett fält så var detta ett tecken på att skörden skulle bli stor.Blommor som symboliserar en uppmaning
Ett stort antal blommor symboliserar också en tydlig uppmaning från givaren till mottagen. Ger du bort en

ger du bort lavendel är budskapet ”Var min för alltid”.  lavender photo: Lavender lavender.jpg
Väljer du hyacint betyder det ” Tro på dig själv”,  

 förgätmigej så ber du ” Glöm mig aldrig”,

 viol ” Du är oåtkomlig” och  

lilja ” Du är den vackraste jag vet”.Antal blommor är viktigt
När du ger bort blommor att också viktigt att du är noga med det antal du införskaffar.
I Ryssland kan du exempelvis inte köpa ett jämnt antal blommor, då detta anses vara oförskämt. I den svenska kulturen så betyder antalet blommor följande:

1 – Du är mitt allt
2 – Ett förslag: Låt oss resa bort tillsammans!
3 – När får jag träffa dig igen?
4 – Givaren ser upp till mottagaren
5 – Jag gör vad som helst för dig
6 – Givaren tvivlar på mottagarens ord
7 – Jag älskar dig
8 – Trogen dig till döden skiljer oss
9 – Uttrycker en ansökan om att få spendera tid ensam med mottagaren
10 – En tydlig fråga: Vill du gifta dig med mig?  "

Det är intressant att blommor sedan så många år tillbaka, haft en betydelse för givaren och mottagaren.

Läs igenom innan du skickar dina blommor eller överlämnar de till mottagaren, så att det inte slutar i en katastrof =)

Maritha.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

VÄDER NYHETERNA

Min Gästbok / My Guestbook